Știri și anunțuri

Anunt privind organizarea licitatiei publice pentru inchirierea unui imobil
Anunt privind organizarea licitatiei publice pentru inchirierea unui imobil
06.27.2019
Anunt
Anunt
06.03.2019
Anunt Licitatie
Anunt Licitatie
05.06.2019
Anunt TEATRU DE PAPUSI
Anunt TEATRU DE PAPUSI

04.01.2019
ANUNT APIA
ANUNT APIA
02.22.2019
Anunt concurs inspector fonduri europene
Anunt concurs inspector fonduri europene
11.28.2018
Anunt de Mediu
Anunt de Mediu

Anunt de Mediu

08.03.2018
Performanță la o școală din mediul rural din județul Cluj. Doi elevi, olimpici naționali la geografie
Performanță la o școală din mediul rural din județul Cluj. Doi elevi, olimpici naționali la geografie

Într-un sat mic și puțin populat din județul Cluj, într-o școală modestă de țară, doi elevi geniali și talentați, au reușit performanța să ia locurile I și II la Olimpiada Națională de Geografie. Alți 5 elevi, de la aceeași școală, au obținut mențiuni la faza județeană a olimpiadei.

Este vorba de școala din Călățele, aproape de Huedin, unde elevii Daniel Șandor (clasa a VI-a) și Andra Tripon (clasa a V-a) au luat locul I, respectiv locul II, la faza națională a Olimpiadei de Geografie "Terra", după ce aceiași elevi au luat locurile I și II la faza județeană. Ei au fost îndrumați de o profesoară profesionistă și dedicată, Marilena Cord .

Elevii de la școala din Călățele au reușit performanța și au luat mai toate premiile posibile la Olimpiada De Geografie "Terra" destinată claselor V-VII. Într-un singur an, 7 copii pregătiți de profesoara Marilena Cord au obținut 9 premii la Olimpiada de Geografie: locurile 1 și 2 la olimpiada națională, locurile 1 și 2 plus 5 mențiuni la olimpiada județeană. Este vorba de elevii Andreea Giurgiu, Maria Cioban, Rebeca Tripon, toți în clasa a V-a, Ionuț Purcel (clasa a VI-a) și Maria Dobra (clasa a VII-a).

Profesorul ”inimă” şi la propriu şi la figurat

Performanța nu are nevoie de o școală de fițe și de condiții de ultimă generație, ci un profesor dedicat care să lucreze cot la cot cu elevii. Aceasta este Marilena Cord (Inimă), care a adus pentru micuța școală din Călățele 16 premii la olimpiadă, în ultimii 4 ani.

Cei ”șapte fantastici” la geografie au fost pregătiți de profesoara Marilena Cord, cu o vechime la catedră de 21 de ani.

”Este prima dată când ajungem aşa de sus la naţională. La faza judeţeană ne calificăm an de an. Copiii sunt pasionați de geografie. În ultimii patru ani am adus 16 premii, dar în acest an a fost un succes răsunător. În ianuarie a fost faza locală și am participat cu 12 copii, din care 9 au mers mai departe la faza județeană. În martie, am luat șapte premii, dintre care locul întâi și locul al doilea, dar și cele cinci mențiuni, care ne-au bucurat la fel de mult. Din acel moment, am avut calificați la faza națională doi elevi, pe Andra Tripon și pe Daniel Sandor. Cei doi au strălucit și la faza națională, din luna mai, de la Școala Bob din Cluj-Napoca. Au concurat fiecare cu alți peste 200 de elevi la fiecare clasă și și-au confirmat locurile, dar clasamentul a fost inversat: Andra a luat locul al doilea, iar Daniel locul 1”, a relatat profesoara olimpicilor.

Pregătire inclusiv şi în vacanţă

Micuţii s-au pregătit inclusiv şi în vacanţă, spune profesoara.

“A fost o pregătire continuă pe parcursul anului, dar în ultimele săptămâni i-am pregătit zilnic. Nu e o învăţare pe de rost, e o gândire logică. Dacă copiii m-au ascultat, a fost ok. Am lucrat inclusiv în vacanţă. Secretul este ca lor să le placă și să participe. A fost o muncă pe bază de fişe, le arătam hărţi, nu a fost învăţarea clasică pe de rost. Nu s-au plâns și lucram cu ei zilnic. Făceam subiecte de liceu în timpul pregătirilor și nu au avut probleme. Copiii au potenţial, le place, pur şi simplu sunt pasionaţi de geografie, vor să ştie. Întotdeauna la o ţară le spun curiozităţi. Copilul nu ţine minte date statistice. Recunosc că am avut și sprijinul părinților pentru că eu consider că legătura aceasta între dascăl - copil - părinte este foarte importantă”, a mai spus profesoara.

Au “bătut” elitele Clujului

La etapa naţională de geografie au mai participat şi elevi de la liceele Nicolae Bălcescu, Emil Racoviţă, Gheorghe Şincai sau Avram Iancu.

“Nici nu am visat vreodată, nu s-a gândit nimeni că o şcoală mică poate să facă performanţă în condiţiile în care la olimpiadă au participat elevi de la Bălcescu, Bob, Racoviţă, Avram Iancu sau Şincai. Sunt mândră şi mă bucur. Cea mai mare bucurie este când văd bucuria din ochii lor”, a mai spus profesoara.

Este o performanță cu atât mai mult cu cât acești copii vin din mediul rural și au avut ca adversari cele mai bune școli din Cluj și din țară.

"Terra" este un concurs național de geografie pentru clasele V-VII.

01.31.2018
Univers T a finalizat investiția în Casa Călățele
Univers T a finalizat investiția în Casa Călățele

Compania hotelieră Univers T pune în valoare una dintre cele mai frumoase zone turistice din Munții Apuseni. Societatea care aparține Consiliului Județean Cluj a finalizat investiția în Casa Călățele.

Noua unitate turistică are patru dormitoare, sufragerie, living, foișor pentru grătare, jacuzzi, o curte spațioasă pentru activități în aer liber și dotări premium. Casa Călățele, situată în satul Călățele Pădure, va fi administrată de echipa managerială a hotelului Univers T, care s-a impus în ultimii ani drept unul dintre cele mai bune hoteluri de trei stele din România, potrivit evaluărilor realizate de Camera de Comerț și Industrie a României, precum și de alte organizații patronale.

Casa Călățele respectă specificul arhitectural al zonei Munților Apuseni, dar dispune de facilități precum Internet wifi, smart-tv-uri și amenajări interioare de înaltă clasă.” a declarat directorul general Valentin Lungu.

Oaspeții care aleg această unitate turistică pot vizita obiective precum Lacul de la Fântânele, Cascada Vălul Miresii, alte obiective din Parcul Natural Apuseni sau bisericile istorice din satele din jur.

01.31.2018
Lucrări de patru milioane de euro garantate 120 de ani
Lucrări de patru milioane de euro garantate 120 de ani

Comisia de evaluare a stabilit oferta considerată cea mai avantajoasă pentru proiectul dezvoltării infrastructurii şi serviciilor în Călăţele-Mărgău.

Printre ofertele depuse pentru zona Călăţele-Mărgău se află şi cele ale unor companii care s-au angajat să prezinte proiectul în două zile şi să ofere garanţii de 120-125 de ani. Constructorii clujeni consideră inadmisibile astfel de propuneri.

 

Pentru obiectivul “Dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor de bază, precum şi valorificarea patrimoniului cultural în zona Călăţele-Mărgău” au fost depuse şase oferte, dar în cursă au rămas cele ale companiilor TIM şi Capital Invest. “Celelalte au fost descalificate, nu aveau toate documentele în regulă, s-au cerut diverse acte, note justificative. Comisia de evaluare a dat numele câştigătorului, Capital Invest, iar până în 22 iulie se pot depune contestaţii”, a spus primarul interimar din Călăţele, Vasile Tripon.

 

TIM a propus 12,4 milioane de lei pentru realizarea obiectivului, faţă de 16,8 milioane Capital Invest. Ultima s-a angajat să elaboreze proiectul tehnic şi detaliile de execuţie în numai două zile şi să execute lucrarea în şapte luni, în vreme ce TIM a propus 18 zile pentru elaborare şi execuţie în opt luni. Ca perioadă de garanţie, Capital Invest a oferit 144 de luni pentru drumuri, 240 de luni pentru apă şi canal, staţii de epurare şi construcţii civile. TIM a venit cu o garanţie de 120 de luni pentru drum şi construcţii civile, 180 de luni la apă şi canal şi 96 de luni la staţiile de epurare.

 

Punctajul anunţat ca acordat a ţinut cont de aspectul financiar (preţ pentru proiectare şi lucrări) – 40%, tehnic (perioada de realizare a proiectului, detaliilor, lucrării) – 40% şi calitativ (termene de garanţie) – 20%. Printre ofertanţi s-a numărat Licasir Trust, care s-a angajat la o garanţie de 125 de ani pentru drum şi construcţii civile, 120 de ani la apă şi 115 la canalizare. Societatea ar fi realizat lucrările pentru 14,9 milioane de lei. Printre oferte s-au mai regăsit şi perioade de execuţie de 4-4,5 luni, în condiţiile în care perioada de execuţie solicitată de reprezentanţii beneficiarului era de maximum 17 luni.

 “Pe noi ne-a interesat să şi rămână ceva şi să avem lucrări bune. Sunt fonduri europene implicate. Dacă preţul e mult sub cel de evaluare, nu se pot face lucrări sau vor fi de slabă calitate. Sunt termene tehnice care trebuie respectate, etape ce presupun anumiţi timpi de lucru. Trebuie justificate astfel de propuneri: lucrezi cu 40 de angajaţi în loc să lucrezi cu 20, lucrezi mai multe ore? Termenul de două zile (de perioadă de elaborare a proiectului - n. red.) poate fi însă respectat. Cei care depun oferte pot să facă proiectul pe riscul lor”, consideră Tripon. Reprezentanţii Licasir nu au oferit detalii privind participarea lor.

 

Constructorii cu lucrări pe piaţa românească spun că astfel de termene sunt nerealiste. “Există normative oficiale de utilizare a clădirilor. O clădire are o durată medie de viaţă de 40-50 de ani, cum să garantezi 120? Un furnizor nu dă o garanţie mai mare de 15 ani. Problema este dacă persoana care verifică ştie să pună astfel problema”, spune directorul general al unei companii care a depus ofertă. “E inadmisibil să vii cu o ofertă de 125 de ani. O asemenea propunere ar trebui eliminată imediat. Avem nişte normative în România, ideea ar fi să le şi respectăm. Durata de viaţă a unei clădiri este în medie de 60 de ani. Perioada de garanţie pe care poate să o ofere o firmă este de doi-cinci ani. Trebuie să prevezi un buget pentru intervenţii la lucrarea în garanţie. Câte firme chiar fac asta?”, spune un alt constructor clujean.

Şase ofertanţi  la start

Pentru Călăţele au mai depus oferte Cartel Bau, Avril şi Romprest. Cel mai mic preţ de ofertă a fost propus de Cartel Bau (11,8 milioane), iar cu cea mai scurtă perioadă de elaborare figurează Licasir şi Capital Invest (două zile). Ca perioadă de execuţie, Licasir şi Romprest s-au angajat la patru luni, iar Avril, la 4,5 luni. La perioada de garanţie conduc Licasir, cu 120-125 de ani, şi Cartel Bau, cu 25 de ani pentru drum şi construcţii civile.

01.31.2018